torstai 14. joulukuuta 2017

Ajankohtaisia näkökulmia vastuulliseen liiketoimintaan
















Matkailu- ja palveluliiketoiminnan YAMK-opiskelijat vierailivat Vastuullisuuden kehittäminen palveluliiketoiminnassa –opintojaksolla Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa 12.12.2017. Asiantuntijoiden KTT Mika Kuisman ja MTT Armi Temmeksen agendana oli johdattaa opiskelijat vastuullisen liiketoiminnan ajankohtaisiin näkökulmiin.

Vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa käytännössä ’fiksumpaa’ liiketoimintaa; parhaimmillaan sellaista, mikä jo alun alkaen huomioi toiminnan koko elinkaaren aikaiset ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset. Kävimme läpi kestävämmän liiketoiminnan ja yritysvastuun maailmanlaajuisia ja kansallisia ajureita, jotka ohjaavat innovointia ja yritystoimintaa kohti kestävää kehitystä. Ajureista ja megatrendeistä nostettiin esille esim. LOHAS-elämäntyyli, taloudellinen epävakaus, krooninen köyhyys ja Degrowth-ajattelu.

Yritysesimerkkeinä kestävyyteen perustuvista liiketoiminnasta nostettiin esille mm. Durat, Globe Hope, Würth, Eko Expert, Interface ja Safechem. Meidät haastettiin pohtimaan kestävää kehitystä monesta eri näkökulmasta, esiin nostettiin muun muassa kokonaistaloudellisuus-tarkastelu ja hankintaosaamattomuus.

Kaikki jo tunnemme hyvin ’jalanjälki’ –käsitteen yritysten tai yksittäisten kuluttajien vastuullisuutta pohdittaessa. Puhumme esimerkiksi hiili-, vesi- tai verojalanjäljestä. Uutena vastuullisen liiketoiminnan käsitteenä opimme termin ’kädenjälki’. Kädenjälki kuvaa positiivisemmassa mielessä sitä, miten voimme edistää vastuullisuutta luovalla otteella. Asiasta on vastikään ilmestynyt myös kirja: Nettopositiivisuus - Menestyvän ja vastuullisen liiketoiminnan uusi taso.

Uutta oppineina ja opintomatkasta virkistyneinä,

Anne Törn-Laapio, Sini Seppelin & opiskelijaryhmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti